بسمه تعالی
به قلم نویسنده وبلاگ
یکی از دغدغه های اساسی اقتصاد کشور، که می تواند تبعات گسترده امنیتی و اجتماعی داشته باشد، نادیده گرفتن تولیدات داخلی از سوی مسئولان اجرایی و عدم فرهنگ سازی شایسته در میان اقشار گوناگون جامعه در مصرف کالای ایرانی است. در این راستا رهبر معظم انقلاب شعار سال ۹۷ را حمایت از کالای ایرانی نامگذاری کردند.
به منظور تحقق فرمایشات معظم له، دستگاههای مختلف کشور، به ویژه دستگاه اجرایی و تیم اقتصادی آن باید بسترهای لازم را در این مسیر فراهم سازند. تحقق این شعار نیازمند همت همه آحاد جامعه است، از مردم گرفته تا تولیدکنندگان و سرمایه گذاران داخلی. چنانچه موانع پیش رو در حمایت از کالای ایرانی برداشته شود، برکات متعددی از قِبل آن می توان متصور بود.
ثمرات و دستاوردهای حمایت از کالای ایرانی
- خودکفایی و واکسینه شدن در برابر تکانه های اقتصادی:
حمایت از کالا و تولید ایرانی می تواند تا حدود زیادی کشور را از رویارویی با تکانه های اقتصادی مصون بدارد. زمانی که از تولید ملی حمایت گردد و متقابلاْ تولیدکنندگان نیز بر کیفیت کالا و خدمات تولیدی بیافزایند، اقتصاد از حالت تک محصولی و وابستگی به نفت خارج می شود.
در واقع کشور می تواند محصولات متعددی را تولید نماید و نیاز کشور به خارج کمتر گردد، یا به عبارت بهتر موجب خودکفایی در صنایع مختلف می گردد، این مسئله دو دستاورد بزرگ دارد: ۱- کاهش خروج ارز از کشور و ۲- واکسینه کردن کشور در برابر تحریمها.
یکی از بزرگترین آموزه های کشور در دوران تحریمهای ظالمانه آنست که باید خود را در برابر این تحریمها واکسینه نمود و بهترین راهکار در این خصوص به کار بستن محورهای اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی به این معنا است که اقتصاد کشور را در برابر تکانه های داخلی و خارجی مقاوم ساخت تا به هنگام تهدیدهای مختلف اقتصادی، اقتصاد کشور دچار تزلزل و فروپاشیدگی نشود و به این منظور بهترین روش فرهنگ سازی برای مصرف کالاهای داخلی و بومی، تقویت تولید داخلی و بهبود کیفیت این کالاها به شمار می رود.
- کاهش محسوس بیکاری (اشتغالزایی):
یکی از ابرچالش های که این روزها اقتصاد کشور با آن دست و پنجه نرم می کند، بیکاری جوانان است. متاسفانه سیاست های غلط دولت های مختلف، شرایط را امروز به گونه ای رقم زده است که بسیاری از کارخانه ها و بنگاههای تولیدی یا تعطیل شده اند و یا با حداقل ظرفیت مشغول به فعالیت اند.
اگر شرایط به گونه ای پیش برود که با حمایتهای دولت و همت تولیدکنندگان، رغبت لازم در مصرف کنندگان داخلی ایجاد شود، بسیاری از بنگاهها جانی دوباره خواهند گرفت. جان گرفتن بنگاههای تولیدی مترادف است با کاهش محسوس بیکاری، به ویژه در میان جوانان تحصیل کرده. با ایجاد رونق در فروش کالاهای ایرانی، این واحدهای تولیدی توسعه یافته و فرصتهای شغلی بیشتری را فراهم می آورند و کشور به سمت توسعه رهنمون می شود.
یکی از مواردی که دولت و رسانه ملی در حوزه فرهنگ سازی در استفاده از کالای ایرانی می توانند از آن بهره بگیرند، گره زدن معیشت و بیکاری جوانان خانوادههای ایرانی به تحقق شعار سال است. وقتی به تجربه کشورهای پیشرفته نظیر ژاپن نگاه میکنیم، می بینیم از همین رهگذر به مقصود رسیده اند.
- رشد اقتصادی تولید محور:
یکی از اساسی ترین عیوب اقتصاد ایران وابستگی بیش از حد به نفت است. در سال ۹۵ که رشد اقتصادی دو رقمی شد، بخش عمده ای از این رشد وابسته به افزایش فروش نفت پس از برجام بود. به همین دلیل نتوانستیم این نرخ رشد را حفظ کرده و ادامه دهیم. اگر همه ارکان جامعه، اعم از دولت و مردم بتوانند شعار سال را به معنای حقیقی کلمه پیاده کنند،
- مانعی برای خروج ارز از کشور:
یکی از معضلات اقتصادی که تقریباْ ۳ ماه آخر سال را به خود اختصاص داد، نوسانات صعودی بازار ارز بود. یکی از عمده ترین دلایل این نوسانات نبود ارز کافی در بازار است. زمانی که در خصوص کمبود ارز در بازار جستوجو می کنیم، در می یابیم که مقادیر زیادی از ارز صرف واردات کالاهای مصرفی و مشابه داخلی می گردد. اگر بتوانیم از تولیدکننده داخلی حمایت
لازم را به عمل آوریم و تولیدکننده داخلی نیز بتواند برکیفیت خود به طور مستمر بیافزاید، و همچنین اقناع لازم برای استفاده از محصولات داخلی را در مصرف کنندگان ایجاد کنیم، بخش عمده ای از نوسانات ارزی را حل خواهیم کرد و می توانیم از ارز ذخیره شده برای واردات کالاهای سرمایه ای و همچنین در شرایط تنگنای مالی استفاده کنیم.
- کاهش آسیب های اجتماعی:
ریشه بسیاری از آسیب های اجتماعی در بیکاری است. بیکاری می تواند زمینه ساز اعتیاد، طلاق و انواع بزههای گوناگون در جامعه باشد. بیکاری گسترده در میان قشر تحصیل کرده سبب افزایش سن ازدواج در میان جوانان شده است که خود می تواند منشاء بسیاری از آسیب های اجتماعی باشد. در صورتی که الزامات شعار سال محقق گردد و موانع پیش رو برداشته شود می توان انتظار داشت بسیاری از آسیب های اجتماعی که منشاء بخش بزرگی از آن بیکاری است، کاهش یابد.
من حیث المجموع برای تحقق شعار سال، باید اقدامات زیربنایی بسیاری انجام گیرد و این اقدامات همت همه مسئولان جامعه را می طلبد، از قوه مقننه گرفته که با قانونگذاری می تواند تسهیل کننده امور تولیدی باشد تا صداوسیما و مطبوعات که می توانند با فرهنگ سازی، تعصب در استفاده از کالای ایرانی را افزایش دهند، البته در این میان نقش دولت را نباید فراموش کرد، چراکه بیشتر موانع پیشروی تولید ملی مربوط به کم کاری های دستگاه اجرایی است.
خروجی حمایت از کالای ایرانی بسیار مشخص است، چراکه بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا با حمایت از تولید ملی به دستاوردهای عظیمی دست یافتند و ایران نیز با طی طریق این مسیر می تواند در بین اقتصادهای برتر جهان قرار بگیرد. شایان ذکر است، این مهم امکانپذیر نخواهد بود مگر آنکه در ابتدا ساختار نهادی ضد تولیدی اقتصاد ایران، اصلاح شود.
اصلاح ساختار نهادی باید به گونه ای باشد که با بالا بردن هزینه فعالیت های غیرمولد مانند قاچاق، راه را برای دستیابی به درآمدهای سهل الوصول و بی زحمت ناشی از فعالیت های سوداگرانه، رانت جویانه و فسادآلود مسدود کند. تجربه کشور گویای آن است که همواره دولتها در ایران با تزریق نقدینگی بالاخص در زمان وفور درآمدهای نفتی سعی در افزایش بنیه تولیدی و اشتغال زایی داشته اند که این امر نه تنها تأثیر ملموس بر سطح اشتغال و تولید نداشته است بلکه ضمن افزایش حجم نقدینگی، صرف واسطه گری شده و به بخش های غیرمولد راه یافته است، لذا تا زمانی که ساختار نهادی ضدتولیدی کشور اصلاح نشود، شاید بتوان به توفیقات و رشدهای مقطعی دست یافت ولی نمی توان توقع توسعه اقتصادی را داشت.
آخرین نظرات